Sestina

17 August 2004 - 7 May 2005

Artuatuca Festival - CC De Velinx, Tongeren, BE — Festival van Vlaanderen, Gent, BE — CC De Warande, Turnhout, BE — CC Hasselt, BE — Kameroperafestival, Zwolle, NL — De Brakke Grond, Amsterdam, NL

"Incinerated remains, greedy tomb,
Made from my beauteous sun and earthly heaven.“

Met deze woorden opent Claudio Monteverdi Sestina. De dichter Scipione Agnelli schreef een tekst ter nagedachtenis van de overleden zangeres Catarina Martinelli. Het zesdelige muzikale gedicht, vertelt over de tranen van een man voor het graf van zijn geliefde. Monteverdi, die op korte tijd zijn echtgenote en zijn lievelingssopraan Martinelli verloren had, koos dit aangrijpende gedicht als de basis voor zijn madrigaal Sestina.
Voor deze productie vertalen kunstenaars uit verschillende disciplines de ontroerende kracht van deze compositie, samen met het gedicht Triomf van de dood van Francesco Petrarca en ander werk van Monteverdi, naar een hedendaagse setting.
Sestina verkent de mogelijkheden van een ruimtelijke installatie met videobeelden, een soundscape en een live gezongen concert met muziek van Monteverdi. Tegen de achtergrond van de videobeelden en soundscape vertellen vijf jonge zangers, ondersteund door een luit en een gamba, over de dood en de liefde.

×