Hans Op de Beeck: Staging Silence

24 March 2012 - 17 July 2012

Gemeentemuseum Den Haag, The Hague, NL

Zoals Alexander Calder speelt met zijn eigen gemaakte circus van ijzerdraad, zo speelt de Belgische kunstenaar Hans Op de Beeck (1969) met het decor van zijn video Staging Silence uit 2009. Twee anonieme handen bouwen steeds wisselende ruimtes; een metropool, een wachtkamer, een cruiseschip. Zelfgeknutselde decorstukken en herkenbare, dagelijkse voorwerpen veranderen gaandeweg van betekenis door hun wisselende setting. Zo worden thermosflessen en keukenraspen wolkenkrabbers in een stad bij nacht. Een oosters paleis blijkt een taart met kaarsjes en plukken watten en een lamp worden wolken met een ondergaande zon, of nee, toch een maan. Op de Beeck speelt met perceptie, schaal en betekenis en blijft verrassen in deze poëtische video die van 24 maart tot en met 17 juni te zien is in de projectenzaal van het Gemeentemuseum Den Haag.

Hans Op de Beeck woont en werkt in Brussel. Hij verwierf internationale faam met opmerkelijke werken in uiteenlopende media. Zijn werk bestaat uit installaties, sculpturen, videowerken, fotografie, animatiefilms, tekeningen, schilderijen en korte verhalen. Telkens is hij op zoek naar de meest geschikte drager voor de boodschap die een kunstwerk wil vertellen. Een terugkerend thema in zijn werk is de moeizame relatie van de mens met tijd, ruimte en elkaar. Dit is ook te zien in Staging Silence waarin Op de Beeck wisselende ruimtes componeert op basis van zijn eigen herinneringen. Het resulteert in gebouwen, kamers en beelden, die weliswaar niet daadwerkelijk bestaan, maar voor iedereen wel herkenbaar zijn. De afwezigheid van de mens in de video maakt dat er plaats is voor de toeschouwer om zichzelf denkbeeldig in het decor te plaatsen.

In 2011 toonde Op de Beeck de monumentale installatie ‘Location (7)’ tijdens de Biënnale in Venetië. In 2004 had hij zijn eerste museale solotentoonstelling in Nederland in het GEM, museum voor actuele kunst in Den Haag, het hedendaagse zusje van het Gemeentemuseum Den Haag. Momenteel bereidt hij een retrospectieve voor die in september 2012 opent in de Kunstverein Hanover in Duitsland. De solotentoonstelling ‘Sea of Tranquillity’, die de afgelopen twee jaar op meerdere plekken in Europa te zien was, zal in 2013 doorreizen naar het nieuw te bouwen FRAC Paca in Marseille.

×