The Gulf Between - over zwart, wit en alles daartussen

27 January 2019 - 21 April 2019

De Warande, Turnhout, BE

Met ‘The Gulf Between’ presenteert de Warande een tentoonstelling over zwart, wit en alles daartussen.
De titel verwijst naar de eerste Amerikaanse filmproductie in technicolor. Deze film uit 1917 is grotendeels verloren gegaan. Slechts enkele fragmenten bleven bewaard.
In het werk van de kunstenaars in deze tentoonstelling voeren tonen van grijs de bovenhand. Het verdwijnen van kleur maakt mee deel uit van de kern van hun praktijk. Zo creëren ze een schemerwereld die op een andere wijze connectie maakt met de werkelijkheid. Deze tonale wereld geeft de werkelijkheid weer zoals we haar ervaren als niet-objectieve deelnemer. De werkelijkheid waar herinneringen, visioenen, en bevreemding hun stempel op drukken.
Daarom ook dat – in tegenstelling tot wat we bij het woord grijs vermoeden – deze werken verre van saai zijn, maar vaak net een grote spanning in zich houden.
Toen de kleurenfotografie haar intrede maakte, bleken fotografen vast te blijven houden aan zwart wit fotografie. Net omdat de expressiemogelijkheden hierbij anders zijn. Ook in de schilderkunst zijn er al vroege voorbeelden van zwart/wit of grijze werken. Denk maar aan de grisailletechniek die al in de 15de eeuw opduikt. Deze werken zijn eerder een soort spel van illusie of trompe l’oeil. Ze tonen het technisch meesterschap van de kunstenaar. Pas in de 20ste eeuw gingen kunstenaars de mogelijkheden van het weglaten van kleur als expressiemiddel ook in de schilderkunst verkennen, denken we bijvoorbeeld aan de Belgische kunstenaar Léon Spilliaert aan het begin van de eeuw. In de jaren tachtig kwam er dan specifiek in België de beweging binnen de schilderkunst waarin de kleur verschraalde, met schilders als Luc Tuymans en Bert De Beul.
En recenter zijn er kunstenaars die dit nog verder tot extremen hebben gedreven. Zo bijvoorbeeld kunstenaars als Hans Op de Beeck die dit ook in beeldhouwkunst hebben toegepast. Het weglaten van kleur heeft dan ook een vaste plaats veroverd in verschillende media, denk maar aan eerder voor de hand liggend houtskooltekeningen, maar ook in schilderkunst, beeldhouwkunst, videokunst, enzovoort.
De Warande brengt in deze tentoonstelling een rijke selectie samen van hedendaagse kunstwerken in een palet van zwart, wit en grijs die je op verschillende manieren de kracht van de kleurloosheid doen ervaren.
Met werk van onder andere Stephan Balleux, David Claerbout, Stijn Cole, Johan Creten, Bert De Beul, Rik De Boe, Ode De Kort, Koba De Meutter, Johan De Wilde, Sanne De Wilde, Reinhard Doubrawa, Joris Ghekiere, Geert Goiris, Reece Jones, Aglaia Konrad, Mehdi-George Lalou , Tom Liekens, Katja Mater, Peter Morrens, Marc Nagtzaam, Nadia Naveau, Renato Nicolodi, Hans Op de Beeck, Veronika Pot, Berit Schneidereit, Stefan Serneels, Renie Spoelstra, John Stezaker, Hiroshi Sugimotto, Batia Sutter, Rinus Van de Velde, Hannelore Van Dijck, Marcel Van Eeden, Sine Van Menxel, Kevin Vanwonterghem, Dirk Zoete

×