De Nacht

1 July 2020 - 13 December 2020

De Warande, Turnhout, BE

In het voorjaar staat er in de Expozaal een groepstentoonstelling op het programma rond een thema dat voor iedereen herkenbaar is: de nacht. Deze tentoonstelling is een coproductie van de Warande en STORMOPKOMST.
Voor er kunstlicht bestond, was de nacht vol van duisternis. Dag en nacht waren twee verschillende werelden. De nacht had een eigen cultuur, met eigen rituelen, geuren, geluiden en regels. De nacht zat vol reële en imaginaire gevaren. De nacht bood de mens de gelegenheid om te ontsnappen aan de alledaagse werkelijkheid, aan de sociale conventies en hiërarchieën.
Ook vandaag nog ervaren wij de nacht als een bijzonder moment. De nacht transformeert ons. Het kan een moment zijn om tot ons zelf te komen. Het kan ook een moment zijn om onszelf in te verliezen. Ook als we slapen gebeurt dit. Dromen en nachtmerries zorgen voor de verwerking van emoties.
Veel kunstenaars laten zich dan ook inspireren door deze wereld die tegelijk zo bekend en zo onbekend is. Die rust brengt en opwinding.
Deelnemende kunstenaars (onder voorbehoud en onder andere): Nel Aerts, Bieke Depoorter, Danny Devos, Stan Douglas, Joris Gehkiere, Soham Gupta, Dr. Hugo Heyrman, Teun Hocks, Wouter Huis, Pieter Jennes, Natasja Kensmil, Laetitia Molenaar, Andreas Muhe, Hans Op de Beeck, Stefaan Serneels, Ben Sledsens, Helmut Smits, Leon Spilliaert, Frans Masereel, Dennis Tyfus, Nele Van Canneyt, Awoiska Van de Molen, Jan Van Imschoot, Johannes Vogl, Fred Bervoets, Kohei Yoshiyuki
“En God zeide: Er zij licht, en er was licht. En God zag dat het licht goed was, en God maakte scheiding tussen het licht en de duisternis.
En God noemde het licht dag, en de duisternis noemde Hij nacht.”
(Genesis 1:1-6)

×