Oude Wijn / Nieuwe Zakken

17 September 2022 - 29 January 2023

De Warande, Turnhout, BE

In maart 1981 beslist de burgemeester van Turnhout dat “de jeugd niet noodgedwongen mag geconfronteerd worden met het werk van kunstenares Liliane Vertessen, het wordt ‘ongeschikt’ verklaard”. Haar tentoonstelling ‘Kunst Kempen Actueel nr.3’ wordt verplaatst naar een ruimte in het Cultureel Centrum waar men bij het schouwburgbezoek niet noodgedwongen langs moet. “Op bevel van de brandweer”, heet dat.

Vanaf het prille begin in 1972 neemt beeldende kunst een prominente plek in binnen het programma van de Warande. Het fragment hierboven schetst welke pioniersrol de Warande vanaf het begin vervulde en welke keuzes we durfden nemen. Gedurende de afgelopen vijftig jaar hebben talloze kunstenaars hier tentoongesteld. Eerst in wat de A-ruimte en de B-ruimte heette. Later in de Luifelzaal, de Houten zaal, de Witte Gang en uiteraard ook in de vernieuwde Expozaal die dit seizoen tien kaarsjes mag uitblazen.

Heel wat Vlaamse kunstenaars van internationaal belang maakten hier onvergetelijke tentoonstellingen. Wie herinnert zich nog één van de eerste kunstliquidatie-projecten van Guillaume Bijl, waarin hij de tentoonstellings-ruimte omdoopte tot ‘beroepsherorientatiecentrum’ inclusief een directielokaal, een secretariaat, een ‘gang voor wachtenden’, een testlokaal en een ‘dactylo-proeflokaal’? Of recenter; de monumentale spiegelinstallatie van Nicolas Provost waarin je als toeschouwer elke notie van tijd en ruimte dreigde te verliezen.

Voor het jubileum van de Warande brengen we 25 kunstenaars samen die eerder in de Warande tentoonstelden. Ze komen niet alleen. We vroegen ieder van hen om op hun beurt iemand voor de toekomst te selecteren. Zo wordt de tentoonstelling ‘OUDE WIJN/NIEUWE ZAKKEN’ niet louter een terugkijken op wat ooit was, maar ook op wat nog komen zal.

×