Boeken over kunst die uw aandacht verdienen
Marc Ruyters | Hart Magazine, 16 October 2017
Boeken over kunst die uw aandacht verdienen
Dit magazine heeft het voorbije jaar enkele tentoonstellingen van ‘Belgen in het buitenland’ schandelijk over het hoofd gezien. Niet toevallig liepen ze in Duitsland, met name in Nürnberg en Wolfsburg: de voorbije zomer hadden resp. Peter Buggenhout en Hans Op de Beeck er essentiële overzichtstentoonstellingen. We willen onze onachtzaamheid goed maken met aandacht te hebben voor de prachtige publicaties die daarbij gepresenteerd werden. Met daarbij ook aandacht voor twee andere boeken die in het commerciële en sociale mediageweld ondergesneeuwd dreigen te geraken. Daarom dit artikel dus, met een (knip)oog op de eindejaar boekengeschenken.
‘Works’ is het lijvige kunstboek dat werd gepubliceerd naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Hans Op de Beeck: Out of the Ordinary’ in het Kunstmuseum Wolfsburg de voorbije zomer. De kunstenaar zegt zelf dat het een volkomen subjectief overzicht van zijn oeuvre is: ‘I ask you to bear with any imperfections’. Net daardoor is het zo sterk, hij vertelt hoe hij besefte dat hij als kunstenaar kon functioneren tijdens zijn periode aan de Rijksakademie in Amsterdam, waar hij de inspirerende Michelangelo Pistoletto als gastlector had. ‘That was a tremendous encouragement. Today people like Michelangelo have become my colleagues; we are presented by the same gallery, and exhibit in the same places. I still can’t quite believe it.’
Het boek biedt een langoureus overzicht van het oeuvre van Hans Op de Beeck. Zo vertelt hij over zijn eerste ‘Location’ (1998), gemaakt op de Rijksakademie: een sculptuur van een verlaten kruispunt in een desolaat winterlandschap, waarbij het enige dat functioneert de verkeerslichten zijn. Op de Beeck zou nog veel meer ‘Locations’ maken, onder meer voor zijn eerste grote solo in GEM Den Haag, waar hij een gigantische replica maakte van een wegrestaurant over een autosnelweg.
De lelijke alledaagsheid van het leven is een belangrijk thema in zijn werk, wat hij onder meer visualiseerde in ‘T-Mart’, een grote sculptuur rond een fictieve hypermarkt, die overheerst wordt door het immense aanbod aan verlaten parkeerplaatsen. En ook zijn videowerken passen in dat kader: onder meer in ‘All Together Now’, waar de camera langs drie ‘feesttafels’ travelt (een huwelijk, een verjaardag en een begrafenis), en waar de stierlijke verveling van de disgenoten van afdruipt. Heel bekend is ook de film ‘Dance’, waarin honderden figuranten opduiken in een beklijvende choreografie die heen en weer switcht tussen emigranten, holocaust-slachtoffers en oorlogsvluchtelingen.
En dan zijn er nog de vele sculpturen rond huizen, verlaten tafels en andere ‘home environments’, de tekeningen en aquarellen, de foto’s en natuurlijk het iconografische filmwerk ‘The Sea of Tranquillity’, als metafoor voor onze postmoderne attitude rond reizen, onze relatie met tijd en ruimte, onze interpretaties van ontspanning en vrije tijd, ons omgaan met sterfelijkheid.
448 pagina’s gaan hierover. Ik zag al heel veel werk van Hans Op de Beeck, maar dit is een eye opener voor zovele andere aspecten in zijn werk. En het is nog niet gedaan. Hans Op de Beeck, over zijn toekomst: ‘How the coming years will unfold is yet unclear. There are plans to make a feature-length film; I shall be directing an opera; I will soon embark on landscape paintings in colour’…’
Hans Op de Beeck won recent ook de 20ste editie van de Pino Pascali Award in Italië. De solotentoonstelling die daar aan gekoppeld tot eind januari 2018 in het Pino Pascali Museum in Polignano a Mare (bij Bari, in de regio Puglia) te zien is, omvat een representatieve selectie uit zijn werk van de afgelopen jaren.
Hans Op de Beeck, ‘Works’, 2017, Lannoo Publishers, 448 pag., ISBN 978 94 0143 714 1.