Rhapsody in Blue

30 October 2021 - 18 April 2022

Villa Les Zéphyrs, Westende, BE

Deelnemende kunstenaars: Hans Op De Beeck, Hadassah Emmerich, Hans De Meulenaere en Samyra Moumouh, Hedwig Brouckaert, Johan Creten, Maaike Leyn, Sadie Murdoch, Sarah Yu Zeebroek, Sharon Van Overmeiren, Deogracias Kihalu, Thomas Lerooy en Wim Goes.
In de villa Les Zéphyrs gaan hedendaagse kunstenaars in dialoog of confrontatie met een authentiek gerestaureerde vakantievilla van een begoede familie uit de jaren 1920-1930.
De titel van de 2e wintertentoonstelling luidt ‘Rhapsody in Blue’, naar de compositie van de beroemde Amerikaanse componist George Gershwin (1898-1937).
Een rapsodie is een muziekstuk waarin contrasterende delen toch een eenheid vormen. Die stemmingswisselingen van de rapsodie zijn ook kenmerkend voor de periode waarin het stuk geschreven werd, in 1924, enkele jaren na de Eerste Wereldoorlog. De wilde jaren 1920, the jazz age, was een tijd van het uitbundig feesten na de wereldbrand, maar ook de tijd van rouw en reflectie om het verlies, om het geleden leed.
Dit contrast leren we ook vandaag kennen. Honderd jaar later zijn we zelf ongewild figuranten in een rapsodie waarin de stemmingen snel wisselen tussen berusting, hoop en protest. Zowel in de muziek en het tijdvak van Gershwin als in de huidige tijd wisselen we tussen uitbundigheid en ingetogenheid.
De muziek van Gershwin was een kruisbestuiving tussen jazz en klassiek. Ook in de tentoonstelling ‘Rhapsody in blue’ werken we met kunstenaars uit verschillende disciplines, of met kunstenaars die verschillende technieken en/of kunstvormen mengen.

×