Eden

12 March 2022 - 10 April 2022

Various Locations, Roeselare, BE

Het Bijbelboek Genesis is voor kunstenaars altijd een bron van inspiratie geweest. Middeleeuwse miniaturen in getijdenboeken, Romaanse kapitelen en grootmeesters uit de renaissance en de barok verbeeldden die verschillende verhalen.
De Amerikaanse videokunstenaar Bill Viola herinterpreteerde in 2013 het diptiek ‘Adam en Eva’ van Lucas Cranach de Oudere uit 1528. “Man Searching for Immortality, Woman Searching for Eternity’ toont op twee aparte videoschermen een man en een vrouw die met een zaklamp hun al wat verouderde lichaam belichten. Een scherp contrast met de jonge, frisse lichamen van Cranach. Viola verkent op die manier onze sterfelijkheid en ons onvermogen om er mee om te gaan.
Voor heel wat hedendaagse kunstenaars zijn die oude verhalen nog altijd actueel en relevant. Met een frisse blik interpreteren zij de verschillende betekenislagen in confrontatie met onze samenleving.
De tentoonstelling van het Eden kunstenfestival is opgebouwd enerzijds uit een thematische selectie uit enkele belangrijke privéverzamelingen. Dit betekent dat er werken getoond worden van binnen- en buitenlandse kunstenaars met internationale faam. Anderzijds brengt de tentoonstelling ook werk van Belgische kunstenaars, die uitgenodigd werden om deel te nemen met voornamelijk nieuw werk.

×