Fictie is realiteit is fictie
Sarah Vankersschaever | De Standaard, 19 January 2013
In Turnhout heeft cultuur een nieuwe bolster: cultuurcentrum De Warande werd stevig aangepakt door het architectenbureau Beel & Achtergael. De Turnhoutse kunstenaar Hans Op de Beeck maakt de opening behalve feestelijk ook artistiek verantwoord.
Kunst tentoonstellen in een cultuurcentrum is als muziek draaien op een trouwfeest: erg dankbaar is het doorgaans niet. Het pas verbouwde cultuurcentrum De Warande in Turnhout werkte de afgelopen jaren hard aan die vervelende reputatie: met de verbouwing door Beel & Achtergael Architecten heeft De Warande nu ook een vernieuwde tentoonstellingsruimte. Het moet zijn dat het er goed hangen is, want de openingstentoonstelling is voor de Turnhoutse beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck. Hij creëerde voor zijn solo-expo zelfs een nieuw videowerk, Parade. Daarvoor werkte hij samen met De Warande en tientallen vrijwilligers en verenigingen in de regio. 'Made in Turnhout': feestelijk. Dat het er allemaal wat donker uitziet, de kunstwerken van Op de Beeck? Iets is pas donker als je niet de moeite hebt gedaan om het te begrijpen.
In Staging Silence (2) worden fictieve, veranderende werelden getoond. Gebricoleerde stedelijke en natuurlijke landschappen, kleine en grote interieurs en meer abstracte, atmosferische beelden worden door twee handen voortdurend aangepast. Zoek het niet meteen in de goddelijke sfeer: in de context van een cultuurcentrum is een analogie met het regisseursgild nooit ver weg.
Behalve videowerk is ook de volledige fotoreeks Room in De Warande te zien. Ook hier lopen fictieve personages rond in een fictieve wereld.
De tentoonstelling toont hoe ieder van ons figureert in zijn eigen, kleine, tragikomische bestaan, waarin de wereld een decor vormt dat ons geruststelt of juist verontrust. En ook: over hoe fictie realiteit wordt en omgekeerd.
Kortom: noem Hans Op de Beeck gerust de hedendaagse Joost van den Vondel.
No-nonsense
De kunst van Hans Op de Beeck hangt trouwens tussen muren met een geschiedenis. De recente verbouwing is niet de eerste in de annalen van De Warande: ruim vier decennia geleden vond de eerste opening van het Turnhoutse cultuurcentrum plaats. Vier lokale architecten pootten in 1972 in Turnhout dit gebouw in beton en donkere baksteen neer. Robuust en no-nonsense, noemde men zoiets toen. En vandaag trouwens nog.
In 1999 werd beslist dat De Warande aan uitbreiding toe was en in 2005 waren die woorden ten slotte in daden (of bakstenen) omgezet.
Ondertussen bleek dat ook het hoofdgebouw van De Warande aan een opfrissing toe was. En voilà, daar kijkt u vandaag naar. Kostenplaatje: ruim elf miljoen euro. Het aangestelde architectenbureau Beel & Achtergael kent u waarschijnlijk van het nieuw gerechtsgebouw in Gent en misschien zelfs van het centraal museum in Utrecht.
Nog opvallend in het vernieuwde gebouw zijn de zogenaamde blobs. In deze kunststof maatwerkhutjes zijn het onthaal, de ticketbalie en de nachtbewakingspost ondergebracht. Ze zijn van de hand van Joep van Lieshout: zijn werk twijfelt tussen kunst, design en architectuur.
Dit en nog een eervolle rist voorstellingen, concerten, lezingen en rondleidingen valt allemaal te zien, te horen en te beleven op de feestelijke opening.
Hopelijk raakt u daar overtuigd om er de volgende 364 dagen te doen waar iedereen het allemaal voor doet: cultuur beleven.
Feestelijke heropening van De Warande op zondag 27 januari.