De draaimolen waar je niét vrolijk van wordt doet intrede op Triënnale
Koen Theuns | Nieuwsblad, 14 June 2021
De Brugse Triënnale is een kunstwerk rijker. Op het Sint-Maartensplein is Danse Macabre ingehuldigd, een spookcarrousel ontworpen door Hans Op de Beeck. “Het werk treedt in dialoog met het barokke van de kerk.”
Geen Meifoor dit jaar, en ook de nieuwe carrousel pal voor de Sint-Walburgakerk word je niet meteen vrolijk van. Geen felle kleuren, paarden die op en neer gaan en schaterende kinderen, wel een grijze spookcarrousel met skeletten als opzittenden. Het levert kunstenaar Hans Op de Beeck de prijs op voor meest bevreemdende werk van de Triënnale. Missie geslaagd dus, want de dunne lijn tussen droom en nachtmerrie staat deze jaargang centraal.
Toch valt in de eerste plaats de hoge kwaliteit van de afwerking op. Alsof de kunstenaar een échte carrousel van een laagje verf heeft voorzien. “En daar heb ik even ook echt aan gedacht, maar dat zou toch niet hetzelfde zijn geweest. Dan had er ook een echte motor onder gezeten, om maar iets te zeggen”, vertelt Op de Beeck. In plaats daarvan kreeg het Sint-Maartensplein een onbeweeglijke draaimolen waar zelfs de inzittenden wel versteend lijken, gemaakt van hoofdzakelijk staal, hout en polyester. “Omdat ze lachen, doen de skeletten wat aan Ensor denken. Let ook op het vliegtuig, waarvan het ontwerp gebaseerd is op bommenwerpers uit de Eerste Wereldoorlog. Ook de gestapelde borden en bijeengeraapte resten taart en fruit op een voor de rest kale vloer geven aan dat het feest voorbij is.”
Door de gevolgen van corona liep de bouw van het werk vertraging op en arriveerde Danse Macabre pas een dikke maand na de start van de Triënnale op het Sint-Maartensplein. Op de Beeck is dan ook bijzonder tevreden dat het werk klaar is om gezien te worden. “Ik ben ook erg blij met de keuze voor het Sint-Maartensplein, in het historisch centrum, waar de carrousel geprangd tussen de kerk en de straat in een intieme sfeer staat. En bovenal treedt de carrousel in dialoog met het barokke van de kerk. Zo komen de moulures, die te zien zijn op de kerk, nadrukkelijk terug in de kroonlijst.”
Met Danse Macabre heeft Triënnale Brugge er een nieuwe blikvanger bij. De voorbije weken wist het kunst- en architectuurparcours al een pak cultuurliefhebbers naar de Brugse binnenstad te lokken. “In de Poortersloge ontving de expo De poreuze stad al meer dan 3.000 bezoekers en het Ter Potteriemuseum kreeg al meer dan 6.600 bezoekers over de vloer. Ook de installatie in de Gezelletuin blijkt een voltreffer”, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V).